Dranken

De bekendste wijnregio’s in Argentinië

Argentinië is niet alleen bekend om zijn vlees, tango en voetbal, maar ook om zijn heerlijke wijnen. Het land heeft een lange geschiedenis als het gaat om wijnproductie en heeft enkele van de meest indrukwekkende wijnregio’s ter wereld. In dit artikel bespreken we de bekendste wijnregio’s van Argentinië en wat deze regio’s zo bijzonder maakt.

Mendoza

Mendoza is zonder twijfel de bekendste wijnregio van Argentinië. Het is het grootste wijngebied van het land en verantwoordelijk voor meer dan 70% van de Argentijnse wijn. Mendoza ligt aan de voet van de Andes en heeft een perfect klimaat voor het verbouwen van druiven. De regio staat bekend om zijn Malbec wijnen, maar ook andere druivensoorten, zoals Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Syrah doen het goed in Mendoza. De wijnen uit Mendoza staan bekend om hun fruitige smaken en zachte tannines.

Salta

Salta is de meest noordelijke wijnregio van Argentinië en is een van de hoogste wijnregio’s ter wereld. De wijngaarden liggen op hoogtes variërend van 1.500 tot 3.000 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor unieke omstandigheden voor de druiventeelt. De regio staat bekend om zijn Torrontés wijnen, een witte druivensoort die alleen in Argentinië wordt verbouwd. De wijnen uit Salta hebben een licht kruidige smaak en een licht bloemig aroma.

San Juan

San Juan is een andere belangrijke wijnregio van Argentinië en ligt ten noorden van Mendoza. De regio is minder bekend dan Mendoza, maar heeft wel een belangrijke rol in de wijnproductie van het land. San Juan heeft een warm en droog klimaat, wat zorgt voor geconcentreerde druiven met een intense smaak. De regio staat bekend om zijn Syrah wijnen, maar ook Cabernet Sauvignon en Bonarda zijn populaire druivensoorten in San Juan.

Rio Negro

Rio Negro is een wijnregio in Patagonië, in het zuiden van Argentinië. De regio ligt aan de oevers van de gelijknamige rivier en heeft een koel klimaat, wat zorgt voor wijnen met een hoge zuurgraad en een lichte body. Rio Negro staat vooral bekend om zijn Pinot Noir wijnen, maar ook Chardonnay en Sauvignon Blanc worden in deze regio verbouwd. De wijnen uit Rio Negro hebben een subtiele fruitige smaak en een licht kruidige afdronk.

La Rioja

La Rioja is een wijnregio in het noordwesten van Argentinië en staat bekend om zijn Malbec wijnen. De regio heeft een droog en warm klimaat, maar ligt wel op grote hoogte, wat zorgt voor frisse en fruitige wijnen. La Rioja is ook bekend om zijn wijnen van de druivensoort Bonarda, die in deze regio goed gedijen. De wijnen uit La Rioja hebben een intense smaak met zachte tannines en zijn ideaal om te combineren met gegrild vlees.

Andere wijnregio’s

Naast deze vijf bekende wijnregio’s zijn er nog tal van andere regio’s in Argentinië die de moeite waard zijn om te ontdekken. Zo heeft de regio Patagonia ook een opkomende wijnindustrie en staan de wijnen uit de regio Neuquén bekend om hun complexe aroma’s en smaken.

Argentinië heeft een lange en rijke geschiedenis als het gaat om wijnproductie en heeft enkele van de meest indrukwekkende wijnregio’s ter wereld. Een land dat je als wijnliefhebber zeker niet mag overslaan!

Back to top button