Koop een Koe

Vorige week donderdag reisde we af naar een prachtige boerderij in Baambrugge genaamd de Lindenhoff. Deze boerderij is al vier generaties van dezelfde familie. Hier verbouwen, verwerken en distribueren ze vlees, zuivel en groenten. Je kan dan ook mooie producten kopen in de marché van de boerderij, echt een aanrader (foodie paradijs). De reden van ons bezoek was het crowd butching event van Koop een Koe. Een super tof foodconcept waar we je graag meer over vertellen!

Koop een Koe

Wat is crowd butching?

Zelf vinden wij het erg leuk om te weten waar ons eten vandaan komt voor het de pan in gaat of op je bord ligt. Dus bij een stuk rundvlees wil je weten waar de koe vandaan komt en hoe zij geleefd heeft. Bij het concept van Yvo Rijen (oprichter van de Krat en betrokken bij verschillende foodconcepten zoals Marqt) kan dat. Koop een Koe is namelijk all about het kopen van een blije koe, het gaat als volgt: samen met anderen koop je een koe op de website. Wanneer de gehele koe is verkocht pas dan wordt zij geslacht. Dit gebeurd op een zo diervriendelijk mogelijke en stressvrije manier. Dat is goed voor de koe en voor jouw want hierdoor is het vlees kwalitatief beter. Dat is in het kort crowd butching!

Erg mooi concept van Ivo en wij Nederlanders schenen er helemaal klaar voor te zijn want het is een groots succes.

Koop een Koe

Een blije koe?

Yes de koeien van Koop een Koe zijn blije koeien en in een weiland vlakbij de Lindenhoff lopen ze rond. Toen we ze daar bezochten in de zon kwamen ze nieuwsgierig op ons af. Wat zijn het toch eigenlijk prachtige beesten als je ze zo ziet. Deze dames grazen in een onbemest weiland waar naast gras ook kruiden groeien die ze lekker opeten. Ze staan gezellig met elkaar in ruime en lichte stallen met bomen! Want de koe leeft van oorsprong in het bos, dat is ook de reden waarom je ze altijd onder de enige boom in het weiland ziet liggen. Het voer dat ze krijgen is puur en wordt niet mee geknoeid. Ook krijgen ze geen preventieve antibiotica. Kortom ze worden flink verwend! Uiteindelijk staan ze er wel voor de slacht maar tot die tijd hebben ze wel een goed leven en dat is mooi. Het slachten gebeurd wanneer ze tussen de 5 en 8 jaar zijn. Voordat ze naar het slachthuis gaan krijgen ze eerst een paar dagen rust. Hierdoor hebben ze minder stress en dat komt het vlees ook weer ten goede.

Koop een Koe

Zal wel duur zijn zo’n blije koe!

Dat valt dus reuze mee! Je koopt de koe natuurlijk met anderen zodat alle eetbare delen verdeelt kunnen worden. In je pakket zitten dus naast mooi rood vlees ook burgers, worsten en stoofvlees. Op die manier wordt er niks verspild. Het vlees wordt vacuüm verpakt en in een mooie box geleverd. In de randstad zelfs gratis! Je weet precies welke koe je hebt want haar nummer staat op de doos, dit nummer weet je al wanneer je de koe besteld en je kan haar dus opzoeken als je dat zou willen. Een doos bevat ongeveer 7,5 kilo vlees hiervoor moet je 1 vriezer lade leeg maken om het te bewaren. Je betaald omgerekend € 1,72 per maaltijd per persoon, dat is niet duur toch?

Koop een Koe

Wie die dag ook aanwezig was is Alain Caron. Met hem gingen we tijdens de workshop op de Lindenhoff het vlees proeven. Eerst had hij een opdracht voor ons! Maak van de malse ossenhaas een lekkere Steak Tartaar. Superleuk want wij houden van steak tartaar en hebben het nu eindelijk een keer zelf gemaakt. Het gerecht smaakte heerlijk en het vlees is echt top. Hierna grilde we ons eigen stukje vlees naar keuze uit het koop een koe pakket, dit aten we buiten op de boerderij aan prachtig gedekte tafels. Lekker met wat huisgemaakte friet, mayonaise en salade. We hadden echt zo’n geluk met het weer! Dat maakte de setting helemaal geweldig.

Koop een Koe

Oh ja bij de steak tartaar kregen we ook het lekkere brood van Menno met smeuïge roomboter.

Koop een Koe

Als verrassing had Alain voor een speciaal en zeer toepasselijk dessert gezorgd. Hooi ijs gemaakt door chef Ruben van Le Garage! De smaak was even wennen maar we vonden het best lekker. Kijk eens wat een plaatje!

Koop een Koe

Wat was dit een onwijs mooie ervaring en geweldige dag! Ben je nieuwsgierig geworden of heb je nu ook zin in een goed stuk vlees, neem dan eens een kijkje op Koopeenkoe.nl.

Wij hebben nog een leuke extra voor jullie, geen echte vlog, maar een super leuke video die we gemaakt hebben op deze dag. Bekijk hem hieronder en laat het ons weten wanneer je meer filmpjes van ons wilt zien want het lijkt ons leuk om hier vaker mee te experimenteren. Veel kijkplezier! 🙂

1 Comment

 1. yvo april 30, 2015 at 10:57 am

  Wat een goed verhaal en wat een mooie foto’s en dan met name het filmpje is helemaal top.

  Ik vind het fantastisch dat jullie zo’n leuke dag hebben gehad.

  Groet,
  Yvo

  Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.