Hoe haal je alles uit je koffiebereiding?
Koffie: voor velen van ons behoort het tot de favoriete drankjes. Maar het ene kopje koffie is het andere kopje koffie niet. Er zitten soms grote smaakverschillen in. Hoe meer liefde, tijd en aandacht je in de bereiding stopt, hoe beter je koffie smaakt. Op zoek naar tips en inspiratie? Dan heb je zeker iets aan deze blog.
Ken je smaak
Ten eerste is het slim om je smaak te kennen. Nog nieuw in de wereld van koffie? Probeer dan zoveel mogelijk uit! Maar ook als je al heel lang precies dezelfde koffie drinkt, is het leuk om weer eens te variëren. Je kunt zomaar op een nieuwe koffiesoort stuiten, die je eigenlijk veel beter bevalt. Zo is Lavazza een bekend en populair koffiemerk. Je kiest uit veel smaken en blends.
Stel onder andere vast of je je koffie mild en licht, of juist sterk en intens wilt drinken. Hier zit een duidelijk verschil tussen. Moeilijk kiezen? Je kunt het afwisselen gedurende de dag. Begin met een sterke espresso, sluit af met een milde filterkoffie. Om maar een voorbeeld te noemen. Je hoeft je smaak immers niet te vangen in een enkele voorkeur. Het is juist zo leuk dat je uitgebreid kunt variëren met koffie!
Verse koffie
Koffie smaakt het lekkerst als deze nog relatief vers is. En hoe je dit thuis voor elkaar krijgt? Door koffiebonen vlak voor de bereiding zelf te malen. Zo haal je alle smaak en aroma’s eruit, omdat deze vrijkomen op het moment dat je de bonen maalt.
Met Arabica koffiebonen kies je voor kwalitatieve koffie. Die overheerlijke koffiegeur, ben je er ook zo dol op? Die komt vrij als je zelf de koffiebonen maalt. Met een kwalitatieve bonenmaler is het eigenlijk zo gepiept. Stel het apparaat wel goed in: ieder type koffie heeft weer een eigen maalgraad. Espressobonen maal je namelijk fijner dan bonen voor filterkoffie.
Goed koffiezetapparaat
Niet alleen de koffie telt mee, maar ook het koffiezetapparaat dat je gebruikt. Heb je al jarenlang hetzelfde apparaat in gebruik? Het kan goed blijven gaan. Maar na verloop van tijd is het misschien toch beter om het apparaat te vervangen. Zeker als je het idee hebt dat je koffie bitterder of zuurder is gaan smaken. Dit kan aan een oud apparaat liggen.
Bij een nieuw koffiezetapparaat let je er natuurlijk op wat jij belangrijk vindt. Wil je zo snel mogelijk een kopje koffie kunnen zetten? En alleen maar op een knopje hoeven drukken? Ga dan voor een koffiemachine voor cups of pads. Of denk aan een volautomatische koffiemachine. Wie liever meer handmatig koffie bereidt, kiest voor een pistonmachine.
Onderhoud je koffiezetapparaat goed. Elke maand of om de maand het apparaat ontkalken is de belangrijkste stap. Te veel kalk in het apparaat kan namelijk de smaak van je kopjes koffie beïnvloeden. En je koffiezetapparaat gaat meteen langer mee als je ‘m netjes bijhoudt! Dat is natuurlijk mooi meegenomen.
Nauwkeurige bereiding
Hoe nauwkeuriger je je kopje koffie bereidt, hoe beter deze doorgaans smaakt. Dat begint al met het zelf malen van de bonen, zoals we hierboven noemen. Verder is het slim om te leren over de juiste verhoudingen, zeker als je je koffie (deels) handmatig zet. Hoeveel water heb je nodig per hoeveelheid koffie? Het uitgangspunt is om bij filterkoffie zo’n 6-7 gram te gebruiken per 100 ml water. Handig om te weten! Je kunt dit afwegen op een speciale weegschaal. Of je kunt een maatschepje gebruiken.
Koffie bewaren
Let er tot slot goed op hoe je de koffie bewaart. Het is namelijk zonde als je de koffie met veel precisie maakt, maar de verpakking vervolgens zonder ernaar om te kijken in de kast gooit. Sluit de koffie altijd luchtdicht af. Bewaar het vervolgens op een koele, droge en donkere plek. In een keukenkastje dus bijvoorbeeld. Zo blijft de smaak het langst bewaard. En het is een kleine moeite om je koffie even netjes af te sluiten.
Kijk goed om naar de bereiding van je kopjes koffie. Kleine aanpassingen kunnen de smaak namelijk al flink veranderen. Het is leuk om daar verder in te duiken! Hopelijk heb je iets gehad aan de bovenstaande tips.