Schiedam stad voor gin liefhebber

Vorige week donderdag gingen we naar de gin hotspot van Nederland genaamd Schiedam. Eerder maakten we hier al onze eigen 88 Food likeur bij de distillerij van De Kuyper. Toen vertelden ze ons al dat jenever en gin heel dicht bij elkaar liggen en dus beide te maken zijn in deze distillerijen. Schiedam zit dan ook bomvol distillerijen waarvan een aantal nog steeds jenever op de oude manier maken. Het is dan ook niet gek dat gin merken als Bobby’s, Loopuyt en Gin & Jonnie hier hun gin maken in samenwerking met de door hun gekozen distillerij. Wij gingen samen met een handje vol andere pers op gin tour langs een aantal van deze merken en distillerijen in Schiedam. Wat trouwens ook een veel leukere stad is dan je in eerste instantie verwacht. Zo vaarden we onder andere door de mooie grachten naar het Jenever Museum en De Kuyper distillerij.

Schiedam stad voor gin liefhebber

Schiedam stad voor gin liefhebber

Gin tour

We begonnen de gin tour bij Herman Jansen die samenwerkt met het Bobby’s Gin. Bobby’s is één van onze favorieten, mede door de lekkere combinatie van botanicals. De founder van Bobby’s vertelden dat hij de gin naar zijn opa heeft vernoemd en ook door hem en zijn roots (Moluks) de smaak heeft gecreëerd. Na dit leuke verhaal kregen we een kleine proeverij van pure gin, Bobby’s jenever en een variant met Pinky Rose Lemonade. Vervolgens vaarden we met de fluisterboot door de grachten naar het Jenever Museum waar een likeuroloog (jawel, het bestaat!) vertelden over de geschiedenis van de gin. In het museum is er op het moment ook een hele tentoonstelling over het begin van gin. Vanuit de boot zagen we hoe mooi sommige stukken van Schiedam zijn en vaarden verder naar De Kuyper.

Schiedam stad voor gin liefhebber

Schiedam stad voor gin liefhebber

De gin hieronder is de duurste van de wereld en van het Nederlandse merk Nolet. Er worden 500 flessen per jaar van geproduceerd in Schiedam. De flessen worden met de hand gesigneerd en kosten zo’n 700 dollar per fles.

Schiedam stad voor gin liefhebber

Schiedam stad voor gin liefhebber

Proeven

Zelf waren we al eens bij De Kuyper geweest en wisten we hoe mooi deze distillerij is, de locatie is dan ook niet voor niets gebruikt in films en series. Ook hier proefden we een gin tonic, deze was gemaakt met hun celery gin. Verrassend goed van smaak. Vanuit hier liepen we naar de distillerij Onder De Boompjes waar ze onder andere Gin & Jonnie maken. Na de tour door het pand waar we een enthousiaste rondleiding kregen wilden iedereen erg graag de gastrogin proeven. Wij kenden hem al en sloegen deze over, wij vinden hem namelijk te heavy en niet zo lekker. Ook andere waren verrast door wat ze proefden en hadden wat anders verwacht. Al vonden sommige hem wel lekker, smaken verschillen natuurlijk!

Schiedam stad voor gin liefhebber

Schiedam stad voor gin liefhebber

Speakeasy

We stapten nog één keer op de boot om naar een kantoorpand te gaan waar een geheime ruimte is ontdekt wat uiteindelijk een oude ijskelder van Loopuyt bleek te zijn. Ook vind je hier beneden een grote kluis met super dikke deur waar ooit het recept bewaard werd, de recepten zijn overigens heilig en worden bij iedereen veilig achter slot en grendel bewaard. Van deze kelder liepen we helemaal naar boven in het pand waar de Speakeasy (een geheime bar) van Loopuyt zit verstopt. Een hele toffe ruimte met een barbershop en een boksring. Hier dronken we natuurlijk een gin tonic van Loopuyt en sloten we de dag af met een potje boksen.

Schiedam stad voor gin liefhebber

S’DAM

Kortom Schiedam ook wel S’DAM genoemd is de place to be voor gin liefhebbers. Ze hebben dan ook verschillende leuke gin tours. Ook heeft de stad nog veel meer leuks en moois te bieden waar ook tours voor te boeken zijn dus neem vooral een kijkje op de S’DAM website voor meer informatie.

Schiedam stad voor gin liefhebber

Cheers!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.