Waag

Sinds juli 2015 is het monumentale pand van de Waag in Leiden een plek geworden om te genieten van een hapje en een drankje. De Waag was vroeger al de place to be voor handelaren in Leiden en nu is het de spot voor mensen die van gezellig eten en drinken houden. Je kan er dan ook van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht. Wij gingen afgelopen maand met vrienden op bezoek bij deze hotspot en hebben een hele gezellige avond gehad in de oude Boterhal oftewel de hippe serre van het restaurant. Ook grappig om één van mijn eerste chefs in de open keuken te zien. Zo zie je maar weer dat de wereld klein is!

de Waag Leiden

de Waag Leiden

Ambiance / interieur

Je vindt het prachtige rijksmonument midden in het centrum aan één van de grachten. Alleen al van buiten ziet het er erg mooi uit en eenmaal binnen wordt dit doorgetrokken. Was het er vroeger donker en statig, nu hangt er een gemoedelijke en knusse sfeer. Dit komt mede door het lichtplan. Verder is er veel intact gelaten waardoor je de geschiedenis terug kan zien. Achter de hoge en gewelfde zaal van de Waag ligt de Boterhal, deze ruimte hebben ze erbij getrokken omdat in de Waag zelf geen keuken gebouwd kon worden. De open keuken bevindt zich dus in de Boterhal die omgetoverd is tot een geweldig mooie en hippe serre. Mooie tegels op de vloer, marmeren tafels, een groene wand met echte planten en prachtige lampen. De serre is toch wel onze favoriete plek van het gehele restaurant. Ook vinden wij de akoestiek hier veel beter want in de grote zaal van de Waag zelf is het erg rumoerig.

de Waag Leidende Waag Leiden

Het personeel

Het personeel heeft volgens ons een goede training gehad want er zit een mooie structuur in. Je wordt ontvangen door een gastheer/vrouw die je verwelkomt en naar je tafel begeleidt. Hierna stelt de bedienend persoon die jou de hele avond zal helpen zich voor en verteld je de dagspecials. Ook hebben ze goede kennis van de kaart en kunnen je daar alles over vertellen.

de Waag Leidende Waag Leiden

Het eten

Het menu bestaat uit gerechten die eigenlijk iedereen wel kent, wel hebben ze bij de Waag er net een twist aangegeven. Zo begonnen wij met de huisgerookte zalm met wakame en komkommerijs (dit was echt heel lekker!) en een risotto met gamba’s, groen asperges en chorizo, ook deze combi was erg lekker en de chorizo gaf een mooie spicy touch aan het gerecht. Onze vrienden hadden de carpaccio en soto ajam waar ze ook van smulden. Tijd voor de main dishes, dat werden een vispotje en drie burgers! Eenmaal de big burger en twee Mexican burgers. De burgers zelf waren echt huge maar wel lekker rosé en sappig. De big burger had een lekkere tomatenchutney met iets pittigs en de Mexican burger met guacamole had een lekkere salsa op de nachos en chipotlemayonaise bij de friet. Het vispotje met onder andere zeewolf, kabeljauw en zalm had een lekkere kruidencrumble over de puree. Het eten smaakten ons goed over het geheel, niet spectaculair maar wel gewoon goed met hier en daar een heerlijke uitschieter. Wel vonden we het erg jammer dat ze de limoncello door de crema catalana hadden gedaan. Want crema catalana is zó lekker! Het sorbetijs van passievrucht daarentegen was heerlijk.

de Waag Leidende Waag Leidende Waag Leiden

Kortom mocht je in Leiden zijn dan is de Waag zeker een aanrader, al is het alleen al om de prachtige serre en lekkere wijn en bier die ze schenken!

de Waag

Aalmarkt 21, Leiden

Tel.: 0717400300

E.: info@waagleiden.nl

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag vanaf 08:00.

Zondag vanaf 10:00.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.