Back To My Roots // Familierecept

Laatst zaten Denise en ik heerlijk te genieten van een Indische maaltijd die ik mee had genomen van Toko May. Ze vroeg me waarom wij eigenlijk bijna nooit indo food aten thuis? Ja, waarom eigenlijk niet? Het kwam er op neer dat ik het teveel werk vind voor als je maar met zijn tweeën eet, dan kook ik liever gelijk meer. Maar juist dat moet ik eigenlijk ook gewoon doen want de dag erna smaakt het tien keer lekkerder en ik kan recepten leren van diegene die het beste Indisch kookt in de familie, mijn moeder! Dus ik vond het meteen een leuke uitdaging en ga dit jaar veel vaker Indisch koken en aan de slag met familierecepten. Het leek me ook tof om jullie mee te nemen op dit kookavontuur in de vorm van een maandelijks terugkerend artikel genaamd ‘back to my roots’. Hierin zal ik ervaringen, verhalen, recepten en nog veel meer met jullie delen. Adoe zeg, deze Indo gaat lekker koken en makan makan doen.

Zoals Alleen Oma Dat Kan door Danny Jansen

Learning from the best

De meeste van jullie zullen vast wel de Indo van 24kitchen kennen met zijn programma ‘zoals alleen oma dat kan’. Ook Danny leert hier de meest mooie familierecepten van Indische omaatjes. Het is dat ik mijn moeder niet kan opgeven anders had ik dat zeker gedaan, haha.

De dag na het besluit heb ik dan ook gelijk mijn moeder geappt en een datum afgesproken. We hadden het beide druk maar gelukkig was er een vrijdag dat we beide konden. Eerst gingen we samen boodschappen doen bij de Oriental (helaas geen goede toko hier in de stad) en de supermarkt. Ik krijg altijd zoveel trek en zin om van alles te proeven als ik in de Oriental rond loop. Eenmaal bij mijn moeder in de keuken gingen we aan de slag. Het volgende stond op het menu, sambal goreng telor, sambal goreng boontjes, babi ketjap en sajoer oblok oblok. De eerste drie naar familierecept.

We begonnen met de babi ketjap omdat deze het langst moet stoven en het koken van de eieren voor de telor. Daarna zijn we alles gaan snijden voor de andere gerechten en hebben we de boemboe’s gemaakt. Tussendoor schreef ik snel ingrediënten, tips en tricks op. Deze heb ik later thuis tot recepten uitgeschreven. Inmiddels waren er allemaal lekkere geuren vrijgekomen. Het ging eigenlijk vrij vlot en we waren ruim op tijd klaar zodat we lekker konden chillen.

Gezellig eten met de familie

Einde van de middag kwam iedereen aan vanuit zijn of haar werk. Denise, mijn broertje en zijn vriendin en de vriend van mijn moeder. Mijn moeder is net verhuisd en de eetkamer stoelen waren nog niet geleverd. Dus zoals het vaak gaat bij de Indo’s lekker bordje opscheppen uit de pan en op schoot. Natuurlijk stond de pot sambal (we love spicy!) ook op tafel naast de gebakken uitjes en kroepoek. Iedereen zat te smullen en de gerechten waren erg geslaagd! Het was een gezellige dag en ik vond het super leuk om samen met mijn moeder te koken. Omdat dit de eerste keer was heb ik voor nu geen recept om te delen maar de volgende keer zeker wel.

Saté Ayam met Pindasaus

Recept

Wel heb ik een ander familierecept voor jullie! Eerder maakte ik de nasi goreng djawa van mijn vader, het recept vind je hier. Ook maakte ik eerder al de volgende Indische recepten; sambal badjak, saté ayam, sambal goreng tempeh en pepesan ikan.

Selamat makan!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.