Borscht

Borscht, borsjt, borsjtsj hoe je het precies schrijft weten we ook niet want elk land heeft zijn eigen naam voor deze bietensoep. Zo zijn er ook eindeloos veel recepten voor borscht omdat elk land ook zijn eigen variant heeft. Wij kwamen er voor het eerst in aanraking mee tijdens een trip in Rusland. De soep smaakte fantastisch en was lekker voedzaam! Je hebt ook helemaal niet door dat het vooral uit bieten bestaat.

Afgelopen maand hadden we met onze vrienden van de Dinner Club het thema Polen bedacht. Zo maakten één koppel een super lekkere Poolse zuurkool schotel. Nooit gedacht dat zuurkool zo goed kon smaken normaal houden we daar totaal niet van. Wij gingen voor het eerst borscht maken en iedereen vond het heerlijk. Dus op aanraden van hun delen we dit recept ook met jullie!

Borscht

Wij hebben wel een hele eigen draai aan de borscht gegeven. Zo hebben we zoete aardappels gebruikt in plaats van normale en de soep was nogal dik dus hebben we meer bouillon toegevoegd. Daarom hadden we ook een hele pan vol uiteindelijk terwijl we in eerste instantie een recept voor zes personen maakten.

Voor: 6 tot 8 personen

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg rode bieten (voorgekookt)
  • 2 uien
  • 2 zoete aardappels
  • 5 wortels
  • 3 teentjes knoflook
  • Blaadje laurier
  • 2 liter vleesbouillon
  • Piment
  • Peper
  • Zout
  • Scheutje wijnazijn
  • Zure room
  • Peterselie

Bereidingswijze

1. Was de wortels en aardappels, schil de aardappelen en snijd beide in stukjes. Snipper het ui en snijd de knoflook fijn. Neem de bieten en snijd ook deze alvast in stukjes. Kook de 2 liter water en voeg hier bouillonblokjes aan toe zodat ook deze klaar staat.

2. Zet een grote pan op het vuur en fruit hierin de ui en knoflook aan in wat olie. Voeg de groentes (behalve de bieten) en het laurierblad toe en fruit alles goed aan. Voeg nu ook de bieten toe en roer het geheel door.

3. Schenk er bouillon bij tot de groentes ruim onder staan en laat de soep 20 minuten sudderen. Verwijder het laurierblad en pureer alles met een staafmixer, hoeft niet helemaal glad te worden. Breng de soep op smaak met zout, peper, piment en een scheutje wijnazijn. Mocht je de soep nog te dik vinden voeg dan wat van de overige bouillon toe.

4. Bak nog wat spekjes uit en laat deze uitlekken op een keukenpapier. Serveer de borscht met wat zure room en strooi de spekjes en peterselie eroverheen. Wij hadden er ook nog een gekookt eitje op gedaan!

Borscht

Smacznego!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *