Dirty Coconut Chai + Koffietrends 2016

Het zal niemand ontgaan zijn dat de rol van koffie de afgelopen jaren sterk is veranderd zowel thuis als in de horeca. Er doken talloze koffiezaakjes op, barista zijn werd super hip, tijdlijnen werden bedolven onder latte art en iedereen was op zoek naar speciale koffiebonen en nieuwe smaken! Kortom koffie is niet meer even snel een bakkie doen maar echt een momentje voor jezelf. Een heerlijke traktatie waar je trots op bent en een moment dat je graag deelt (bijv. op Instagram). Vandaag delen wij een heerlijk recept voor een dirty coconut chai en vertellen we je wat de koffietrends in 2016 gaan worden!

Dirty Coconut Chai + Koffietrends 2016

Zoals jullie weten houden wij van zowel thee als koffie. In dit recept komen deze twee bij elkaar in de vorm van een heerlijke chai latte. Een chai latte maak je simpel zelf en al helemaal met de mix-zakjes die tegenwoordig verkrijgbaar zijn maar er is niets zo lekker dan een homemade chai latte! Het woord chai betekent letterlijk thee in een aantal Oosterse landen en bestaat al meer dan 5000 jaar. De basis van chai is in al die landen hetzelfde zwarte thee met melk en het kruidenmengsel dat bestaat uit kardemom, kaneel, kruidnagel, gember en peper. Natuurlijk maken wij onze chai met een lekkere twist! We gebruiken namelijk plantaardige kokosmelk en om de coconut chai ‘dirty’ te maken gaat er een shot espresso in.

Voor: 1 dirty coconut chai

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 volle kop coconut original van Alpro
  • 1 tl zwarte thee
  • 2 tl chai kruiden
  • 1 kopje espresso

Bereidingswijze

  1. Verwarm de kokosmelk tot maximaal 65 graden in een pannetje. Doe de thee en chai kruiden in een theezakje en laat deze zo’n 6 minuten in de warme kokosmelk trekken.
  2. Zet een kopje espresso en houdt deze even apart.
  3. Schenk de chai latte in een kop, niet te vol want er komt nog schuim en koffie bij natuurlijk! Schuim de overige melk op.
  4. Schenk nu het schuim op de chai latte en schenk het kopje espresso erbij. De dirty coconut chai is klaar.

Tip

Wij hebben standaard een pot chai kruiden van Theebrouwerij thuis staan voor thee en latte’s. Deze hebben wij dan ook gebruikt voor dit recept. Zelf deze mix maken kan door 1 kardemom peul, 1 kruidnagel, 1 peperkorrel, 1/4 tl kaneelpoeder en 1/4 tl gemberpoeder door elkaar te mengen. De eerste drie kruiden wel even goed kneuzen.

Dirty Coconut Chai + Koffietrends 2016

Koffietrends 2016

De koffie hype blijft zich voortzetten in 2016. Wel is iedereen een stuk kieskeuriger geworden en moet een horecaconcept zich kunnen onderscheiden. Met het zoveelste hipster-koffiezaakje kom je er niet meer! Moniek Smit die al zo’n 15 jaar actief is in de koffiewereld wist de trends onder drie A’s te vangen namelijk Aandacht, Authenticiteit en Aanzien.

2016 is het jaar van het personeel, de aandacht van gastheerschap is essentieel. Ondernemers moeten dan ook opzoek naar medewerkers die aansluiten bij hun concept. Verder is het erg belangrijk dat zij aandacht besteden aan de plek, het product, het publiek en natuurlijk de prijs. Voor de consument betekent deze trend aandacht voor elkaar. Een zaak waar je goede koffie kunt drinken staat voor quality time. Ook hebben zij aandacht voor bijzondere koffie’s. Zo is de jongere generatie gewend aan koffiespecials en proberen ze graag nieuwe dingen uit.

Zoals we al zeiden kom je er niet meer met het zoveelste bestaande koffieconcept, dat werkt misschien maar even. Ondernemers moeten zich onderscheiden, durven te kiezen en authentiek zijn. Originele concepten die dit succesvol bewezen hebben zijn bijvoorbeeld CT Coffee & Coconuts in Amsterdam en The Village in Utrecht. Verder kunnen ze dit ook doen door koffie variatie. Door te spelen met de ingrediënten van een bestaande koffie en verschillende soorten melk en koffie te gebruiken. Biedt keuzes aan.

Door die koffiekeuzes komen we bij het volgende punt aanzien. Want koffie is status, het definieert je lifestyle. Mensen zien koffie als verlengde van hun identiteit. Daarom staan er ook tijdlijnen vol met koffiefoto’s. Daarnaast is er ook aanzien voor het vak barista. Ook de ondernemers hebben dit door en hechten daarom waarde aan barista trainingen. Want medewerkers met kennis verkopen nou eenmaal meer koffie. Mede hierdoor stijgt de kwaliteit van koffie in de horeca en dat is ook weer mooi voor de consument.

Geniet van je koffie!

1 Comment

  1. Pingback: 5 x ingrediënten voor een dagelijks portie geluk – Elke dag zondag

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.