Één van de goede dingen in de herfst is het genieten van heerlijke speculaas. Gewoon een speculaaskoekje, een stukje gevulde speculaas of van die speculaas brokken, we love it! En nu de Sint ook weer in het land is werd het tijd om zelf lekkere speculaas koekjes te bakken. Mooie dunne koekjes voor bij de thee met een eigen speculaas kruidenmix. Je kan natuurlijk ook gewoon een potje koek- en speculaaskruiden in de winkel kopen. Dus wacht nog even met het bakken van kruidnoten en begin met deze lekkere speculaasjes want daarmee verwen je zeker alle pieterbaasjes. Haha we gaan er spontaan van rijmen! Je maakt de speculaas koekjes snel en simpel en ze smaken uiteindelijk heerlijk.
Voor: circa 32 speculaas koekjes
Bereidingstijd: 8 minuten + 1 uur rusttijd + 10 minuten oventijd
Ingrediënten
Speculaaskruiden (alles gemalen en/of in poedervorm)
- 2 tl kaneel
- 1/2 tl kruidnagel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/4 tl gember
- 1/8 tl witte peper
- 1/2 tl anijs
- 1/2 tl koriander
Speculaas koekjes
- 140 gr roomboter (kamertemperatuur)
- 250 gr lichte basterdsuiker
- 250 gr meel
- 2 gr bakpoeder
- 1 1/2 tl speculaaskruiden
- 2 el water
Bereidingswijze
- Voor de speculaas kruidenmix meng je alle kruiden goed door elkaar. That’s all!
- Doe de boter en suiker in een kom en meng dit goed door elkaar tot het één zacht geheel is.
- Voeg nu ook het meel, water, bakpoeder en de speculaaskruiden toe aan het mengsel. Kneed dit tot een mooi deeg en laat het deeg op een koele plek rusten voor een uur.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en rol het deeg uit tot het overal ongeveer 2 mm dik is of in ieder geval zo dun mogelijk. Steek er nu in een gewenste vorm koekjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de speculaas koekjes in zo’n tien minuten af, even laten afkoelen en klaar.
Tip
Het deeg plakt een beetje, helemaal wanneer je het gaat uitrollen. Dus houd daar rekening mee, strooi bijvoorbeeld wat bloem over het oppervlak. Bij ons viel het mee en konden de uitgestoken deegrondjes simpel met een dunne spatel (bakspaan) van de werkbank op de bakplaat scheppen.
Enjoy!