Flammkuchen met Geitenkaas & Vijg

Na onze lunch bij Mama Kelly waar we heerlijke flammkuchen hadden gegeten waren we gelijk geïnspireerd om deze thuis te gaan maken. Zo gezegd zo gedaan, we zochten wat ongeveer het basis recept voor het deeg was en bedachte een lekkere topping voor de flammkuchen. De try out flammkuchen met spek en ui (de traditionele toppings) was geslaagd alleen nog iets te dik qua bodem. Dus voor dit recept hebben we het deeg extra dun uitgerold, wat uiteindelijk voor een prachtig dunne bodem zorgde! We hebben gekozen om de flammkuchen te beleggen met de mooie combinatie van verse vijgen, geitenkaas en rode ui. Voor Denise helemaal hemels want dit zijn een aantal van haar favorieten ingrediënten. Zij deed er nog wat honing over voordat de flammkuchen de oven inging dus houd je daar ook van dan raden we je dat zeker aan. Het deeg heb je in een handomdraai gemaakt en alles bij elkaar is dus eigenlijk een simpel recept wat jij ook zeker kan! Het is wel belangrijk dat je het deeg lang genoeg kneedt anders blijft het te plakkerig en wordt het uitrollen een heel gevecht.

Flammkuchen met geitenkaas & vijg

Voor: 1 à 2 personen

Bereidingstijd: 15 minuten + 1 uur rijstijd + 10 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 350 gr bloem
  • 5 gr gist
  • 210 ml lauw water
  • Snuf zout
  • Scheut olijfolie
  • 150 gr crème fraîche
  • 1 rode ui
  • 3 verse vijgen
  • 150 gr geitenkaas
  • Gedroogde tijm
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

1. Doe de bloem in een beslagkom en voeg de gist en het zout los van elkaar toe. Voeg nu ook het water en de olijfolie toe. Kneed alles goed door elkaar met een staafmixer met deeghaken of in de keukenmachine. Kneed het deeg zo’n 10 minuten lang tot het een licht plakkerige bal is en je het als kauwgum uit elkaar kan trekken.

2. Dek het deeg af en laat het een uur lang op een warme plaats rijzen. Ondertussen verwarm je alvast de oven voor op 250 graden en snijd je de rode ui in ringen. Snijd ook de vijgen alvast in partjes.

3. Leg een bakpapier op je werkbank en leg de deegbal hier op, druk hem alvast wat plat met je handen waarna je hem zo plat mogelijk uitrolt met een deegroller. Zorg dat de flammkuchen wel nog op de ovenplat past. Je kan het deeg vormen zoals jij dat zelf wilt of je maakt er twee/drie kleinere flammkuchen van zoals wij.

4. Smeer nu de crème fraîche uit over het deeg en beleg de flammkuchen met de ui ringen. Brokkel de geitenkaas erover en leg de vijgen erop. Nog wat zwarte peper erover en hij kan de oven in voor zo’n 10 minuten. Wanneer je hem uit de oven haalt strooi je er nog wat tijm overheen en de flammkuchen is klaar.

Flammkuchen met geitenkaas & vijg

Bon appétit!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *