Perentaart met vijgen

Nou is het misschien niet helemaal het seizoen voor een perentaart met vijgen, ook al smaakt de taart erg lekker. Toch maakten wij laatst deze simpele perentaart omdat we in onze Verse Oogst box een aantal peren hadden gekregen. Ook hadden we nog een potje vijgenjam staan dat op moest dus al snel kwamen we op dit leuke recept uit. Het lijkt misschien heel wat en het zijn dan ook inderdaad wat stappen maar de perentaart maak je eigenlijk heel simpel en mislukken kan bijna niet. Ook zijn het maar een paar ingrediënten die je nodig hebt, wij hadden ze allemaal al in huis. De vijgenjam kan je natuurlijk vervangen door een andere jam die jouw lekker lijkt bij peer. Kortom er is niets wat je tegen houdt om deze taart te gaan bakken.

Perentaart met vijgen

Voor: 1 perentaart ø 23

Bereidingstijd: 25 minuten + 60  minuten oventijd

Ingrediënten

Bodem

 • 338 gr volkoren bloem
 • 5 el suiker
 • 12 el roomboter ongezout
 • Snuf zeezout

Vulling

 • 8 peren
 • 3 el roomboter ongezout
 • 1 el water
 • 175 ml vijgenjam
 • Snufje zeezout

Bereidingswijze

 1. Plaats een ovenrek in het midden van de oven en een tweede rek helemaal bovenin. verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Smelt de boter voor de bodem. Meng in een kom de bloem, suiker en het zout. Voeg nu ook de gesmolten boter toe en meng tot een deeg.
 3. Neem het bakblik met een uitneembare bodem. Vet deze in en vul het bakblik met het deeg, verdeel het deeg over de bodem en druk het aan, ook tegen de randen.
 4. Plaats de bodem op het middelste rek in de oven en bak deze in 30 minuten af. Laat hem vervolgens afkoelen.
 5. Ondertussen verwarm je de vijgenjam zo’n 30 seconden in de magnetron. Schenk de jam door een zeef zodat de grove stukken achter blijven.
 6. Snijd nu 5 peren in dunne plakjes en verwijder het klokhuis.
 7. Verwarm wat boter in een pan en voeg de peer plakjes toe met de eetlepel water. Kook ze in ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur lekker zacht. Haal de peren eruit en leg ze even opzij.
 8. Snijd nu de overige 3 peren in plakjes en verwarm de rest van de boter in dezelfde pan. Voeg de 3 gesneden peren toe samen met de grove stukken van de jam en wat zout. Kook het geheel op middelhoog vuur voor zo’n 10 minuten, roer regelmatig door totdat de peren heel zacht zijn.
 9. Pureer nu het mengsel en laat het nog zo’n 5 tot 7  minuten koken tot de puree wat ingedikt is. Neem nu de afgekoelde bodem in het bakblik (van stap 4) en doe de puree hierop. Verspreid de puree gelijk over de bodem.
 10. Verdeel hierover de andere peer plakjes (van stap 7). Plaats de perentaart in het  midden van de oven en bak hem in 30 minuten af.
 11. Wanneer de taart klaar is verwarm je het vocht van de jam in de magnetron. Smeer dit vocht over de bovenkant van de perentaart en plaats de taart nog even heel kort op het bovenste rek in de oven. Wanneer het er gekarameliseerd uitziet haal je hem er gelijk uit.
 12. Laat de taart minimaal anderhalf uur afkoelen. Daarna kan je genieten van deze lekkere perentaart.

Perentaart met vijgen

Enjoy!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.