Salmorejo

Hola amigos, tijd voor een lekker Spaans recept. Wij aten de salmorejo voor het eerst in Barcelona in een heel tof typisch Spaans restaurant in de wijk El Born. We vonden het zo lekker dat we gelijk vroegen wat het was en waar het van gemaakt werd. Al snel hadden we het recept voor salmorejo van een local en we kwamen erachter dat het eigenlijk heel simpel te maken is! Salmorejo is net als de gazpacho een koude soep, alleen deze is op basis van tomaat en brood. En ja het brood gaat echt in de soep en eet je niet los erbij. Omdat de soep vooral uit tomaat bestaat is het wel belangrijk dat je goede tomaten gebruikt met lekker veel smaak want dit komt natuurlijk ook de soep weer ten goede. Net zoals het belangrijk is een mooie olijfolie te gebruiken voor de smaak. Top de salmorejo af met heerlijke stukjes seranno ham en het is echt een feestje. Even net doen of je in Spanje vertoefd met lekkere hapjes in een restaurantje, ah zin in! Kortom maak de volgende keer salmorejo in plaats van gazpacho wanneer je weer zin hebt in een koude soep en laat je verrassen.

Salmorejo

Voor: 4 personen

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 8 medium tomaten
  • 2 knoflooktenen
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 kleine stokbrood
  • 200 ml extra virgin olijfolie
  • Scheut rode wijnazijn
  • Snuf zeezout
  • Serranoham

1. Zet een pan met zout water op het vuur en breng het aan de kook. Snijd ondertussen kleine kruisjes in de onderkant van de tomaten. Doe de tomaten voor zo’n 30 seconden in het kokende water en plaats ze daarna gelijk in een kom met koud water. Nu kan je alle tomaten heel simpel ontvellen waarna je het harde stukje bij de kroon verwijderd.

2. Doe de gepelde tomaten in de blender en blend ze kort op hoge snelheid tot een mooie pulp. Neem het stokbrood en haal het binnenste eruit, de korst gebruik je niet. Doe het brood in de blender en laat het zo’n 5 minuten weken in de tomatenpulp.

3. Voeg nu de rode wijnazijn, knoflook en zout toe en blend alles tot een mooie egale soep. Het brood moet helemaal opgelost zijn. Laat de blender nu rustig draaien en schenk beetje bij beetje de olijfolie erbij.

4. Als laatst voeg je 1 hardgekookt ei toe en ook deze blend je totdat deze helemaal in de soep is opgenomen. Even proeven en naar smaak meer zout, knoflook, azijn of brood toevoegen. Snijd de seranno ham en het andere ei in kleine stukjes en serveer deze op de soep als garnering. De salmorejo is klaar.

Salmorejo

Que aproveche!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.