Vandaag niet één maar twee recepten, namelijk die van sambal goreng tempeh en voor komkommersambal. Beide heerlijke bijgerechten voor bij de Indische rijsttafel of in het geval van de sambal goreng tempeh ook erg lekker als snack. Afgelopen week kwam ik er trouwens achter dat deze twee gecombineerd op een wrap ook erg lekker smaken! De komkommersambal is lekker fris en licht pittig en de sambal goreng tempeh is iets wat zoet en weer pittiger dan de frisse sambal. Beide gerechten zijn niet te pikant mocht je niet van erg heet eten houden. Je kan de komkommersambal een beetje vergelijken met de bekende zure komkommer. Dus of je het nou bij een uitgebreide rijsttafel eet of lekker op een wrap of broodje deze twee gerechtjes moet je zeker een keer geproefd hebben!
Voor wie niet wat tempeh is zullen we het nog even vertellen want het is echt lekker. Tempeh is een soort koek van sojabonen en komt uit Indonesië. Het is dus vegetarisch en de smaak is neutraal waardoor het zeer goed andere smaken opneemt. Dit is ons favoriete recept met tempeh!
Voor: 4 tot 6 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten tempeh
- 1 blok tempeh
- 1 witte ui
- 2 knoflooktenen
- 2 daun salam
- 1 rode lombok
- 1 tl sambal
- 1/2 tl trassi
- 1 tl laos
- 1 tl asem
- 1,5 el gula djawa
- 1,5 el ketjap
- Snuf zout
- Olie
Bereidingswijze tempeh
1. Snijd de tempeh in dunne reepjes en verhit een laag olie in de wok. Frituur hierin de tempeh reepjes totdat ze lichtbruin zijn. Laat de tempeh uitlekken op een keukenpapier.
2. Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook en lombok fijn.
3. Verhit wat olie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook en lombok aan. Voeg nu de overige ingrediënten er aan toe behalve de ketjap. Doe de tempeh en ketjap erbij en meng alles goed door elkaar. Roerbak het geheel zo’n 10 minuten lang. Verwijder de salam blaadjes en de sambal goreng tempeh is klaar.
Voor: 1 weckpot vol
Bereidingstijd: 8 minuten
Ingrediënten komkommersambal
- 1/2 komkommer
- 1/2 witte ui
- 3 ansjovisfilets
- 1 groene lombok
- 1 tl verse gember (wij sneden een klein dun blokje van ongeveer tl grootte)
- 1,5 el sushiazijn
Bereidingswijze komkommersambal
1. Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes en doe het in de keukenmachine met de sushiazijn.
2. Maal het kort zodat alles wel fijn is maar je geen soepje hebt. De komkommersambal is klaar.
Tip
Wij gebruikte de groene peper zonder zaadjes, wil je hem wat pittiger hebben laat dan de zaadjes erin zitten.
Selamat makan!