Scholfilet met risotto & salsa + Vissch

Afgelopen zaterdag waren we lekker een middagje op Scheveningen. We begonnen met een voorproefje van het aankomende festival VISSCH, waar de noordzeevis in het zonnetje staat. Tijdens het visfestival kan je van 29 juni t/m 1 juli bij de Visafslag op Scheveningen genieten van heerlijke vis uit de Noordzee onder het genot van drankjes, live muziek en leuke activiteiten. Dit jaar staat de schol in de spotlight. Deze platvis ken je waarschijnlijk wel maar eet je vast bijna nooit terwijl het een erg lekker visje is. In de kookstudio van Robert Siedenburg gingen wij dan ook aan de slag met deze Noordzeevis en maakten een heerlijk gerechtje samen met een handje vol andere bloggers. Na de workshop zijn we nog even lekker over de boulevard gaan wandelen, hebben we een drankje gedaan bij Hartbeach en checkten we de gloednieuwe zaak Suzie Q in de haven.

Scholfilet met risotto & salsa + VisschScholfilet met risotto & salsa + Vissch

Hoe vaak eet jij vis?

Veel Nederlanders eten dagelijks vlees maar vis nog niet eens wekelijks. Zonde, want er zwemt zoveel moois in onze Noordzee. Van al dat moois wordt zo’n 80% naar het buitenland geëxporteerd. Ondertussen doen we ons wel massaal te goed aan sushi van zalm en tonijn. Dit zijn juist import vissen en zijn dus vaak bewerkt met rommel. Onze eigen vissen zijn puur en worden duurzaam gevangen. Kortom wij kunnen veel beter onze eigen lekkere visjes uit de Noordzee eten, waar je net zo goed sushi, ceviche en andere leuke gerechtjes mee kan maken. Wij zitten sinds de Hollandse nieuwe er weer is lekker aan de haring. Ook makreel aten we al en nu we geïnspireerd zijn tijdens deze workshop gaan we zeker vaker aan de Noordzeevis. Tenslotte ligt in Scheveningen toch een gedeelte van onze roots.

Scholfilet met risotto & salsa + VisschScholfilet met risotto & salsa + Vissch

Scholfilet en koteletjes met risotto & salsa

Voor: 5 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 3 schollen à 500/700 gr

Risotto

  • 125 gr aboriorijst
  • 3 dl garnalenbouillon
  • 0,5 dl witte wijn
  • 37 gr Parmezaanse kaas
  • 37 gr roomboter
  • 1/2 winterwortel
  • 1/2 plak knolselderij
  • 1/2 ui
  • 1 klein knoflookteentje
  • 1 laurierblaadje
  • Plantaardige olie

Salsa

  • 1/2 mango
  • 1/2 avocado
  • 1 bosje lente-ui
  • 125 gr tomaten
  • 1/4 Spaanse peper
  • 1/4 bosje koriander
  • 1/4 bosje peterselie
  • 1/2 citroen
  • Zeezout
  • Zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Fileer en snijd de helft van de schollen zodat je mooie scholfilets krijgt. De andere helft van de vis daar laten we het vlees aan de graat en snijden deze tot koteletten.
  2. Snijd de wortel en knolselderij in blokjes. Snipper de ui en knoflook fijn.
  3. Snijd de mango en avocado in fijne blokjes. Rasp de citroen en pers deze uit. Doe de mango en avocado in een kom en maak deze aan met het citroensap en rasp. Snijd nu ook de Spaanse peper fijn en voeg deze toe naar smaak.
  4. Snijd de verse kruiden en lent-ui fijn en de tomaten in partjes. Voeg ook deze toe aan het mengsel en mix de salsa goed door elkaar. Maak op smaak met peper en zout.
  5. Neem een ruime pan en verwarm hierin een scheut olie. Zet hier de rijst, ui en knoflook in aan totdat ale rijstkorrel goed gecoat zijn. Blus af met de witte wijn en breng aan de kook.
  6. Voeg nu drie kwart van de bouillon toe samen met de wortel, knolselderij en laurier en roer door. Breng nogmaals aan de kook en laat 15 minuten stoven op laag vuur. Doe een deksel op de pan en roer vanaf nu niet meer.
  7. Bak ondertussen de scholfilets en koteletten met wat peper en zout in olie.
  8. Check de risotto. Wanneer de rijst beetgaar is voeg je de geraspte Parmezaan, boter en de rest van de bouillon toe. Roer door en proef de risotto. Maak eventueel verder op smaak met peper en zout.
  9. Neem de borden en schep de risotto in het midden op. Plaats de scholfilet en koteletten op de risotto en schep hier de salsa overheen. Garneer eventueel met een takje groen zoals waterkers.

Scholfilet met risotto & salsa + Vissch

Tip
Tijdens de workshop hebben wij leren fileren. Een platvis fileren is eigenlijk best simpel dus check Youtube om te kijken hoe het moet of laat je visboer dit doen.

Eet smakelijk!

Scholfilet met risotto & salsa + Vissch

VISSCH Festival

Visafslag Scheveningen
Visafslagweg 1
2583 DM Den Haag

Vrijdag 29 juni van 17 tot 22 uur.
Zaterdag 30 juni van 12 tot 22 uur.
Zondag 1 juli van 12 tot 19 uur.

Gratis entree! Meer info vind je op VISSCH.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.