Steak Tartaar

December is de maand dat heel Nederland uitpakt en niet alleen de cadeau’s. Ook qua eten doet iedereen extra zijn best om wat lekkers op tafel te zetten en zeker met kerst. Daarom beginnen we met één van onze favoriete voorgerechten, de steak tartaar! Wij hebben er ondertussen al heel wat op en afgelopen jaar hebben we de steak tartaar ook voor het eerst zelf gemaakt onder leiding van Alain Caron met het mooie vlees van Koop Een Koe. Dus het recept voor steak tartaar moest een keer op de blog komen en zo vlak voor kerst is dat natuurlijk de ideale tijd! Wij vinden het leuk om alles zelf te doen dus hebben dan ook zelf het vlees tot tartaar gesneden. Mocht je daar geen tijd of zin in hebben dan kan je dat natuurlijk ook alvast aan je slager vragen of het met een gehaktmolen doen. Wanneer je het zelf gaat snijden zorg dat je een goed scherp mes hebt, dit gaat veel makkelijker en zo voorkom je ook ongelukken. In het recept hieronder kan je vinden wat er allemaal in een steak tartaar gaat om hem lekker op smaak te maken, dit is voor iedereen anders vandaar dat er niet overal hoeveelheden bij staan. Dus houd je van vlees en wil je een mooi en lekker voor- of tussengerecht serveren lees dan snel verder!

Steak Tartaar

Voor: 2 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 250 gr biefstuk (wij gebruikten een goede kwaliteit biefstuk van een MRIJ koe)
  • 3 eieren
  • 1 sjalot
  • 50 gr kappertjes
  • 50 gr cornichons (kleine augurken)
  • Klein bosje bieslook
  • Dijon mosterd
  • Worcestershiresaus
  • Paar druppels tabasco
  • Olijfolie
  • Zwarte peper
  • Zeezout

Bereidingswijze

  1. Haal het vlees minimaal een half uur van tevoren uit de koeling, deze moet een kamertemperatuur zijn. Snipper de sjalot fijn en snijd de kappertjes, cornichons en bieslook fijn. Houd dit even apart.
  2. Neem de biefstuk en snijd deze in repen. Snijd het vlees daarna overdwars in kleine stukjes. Nu kan je beginnen met hakken net zolang tot het vlees tot tartaar gesneden is.
  3. Doe het vlees in een mengkom en scheid één ei tot je alleen nog de dooier hebt. Breng het vlees op smaak met de eidooier, mosterd, worcestershiresaus, tabasco, olijfolie, peper en zout. Proef tussendoor goed, het mag best pittig zijn.
  4. Voeg nu wat van de fijngesneden sjalot, kappertjes, bieslook en cornichons toe en meng dit met een vork erdoorheen. Voeg niet alles toe maar houd wat achter als garnering. Hiermee kan iedereen het zelf verder naar smaak toevoegen.
  5. Tijd om het bord op te maken! Neem een ring en doe hier het vlees in, druk het een beetje aan. Verwijder de ring en leg de garnering in hoopjes op het vlees. Scheid nu ook het andere ei en leg de eidooier in een halve schaal op de steak tartaar. Je kan het bord met de steak tartaar natuurlijk opmaken zoals jij dat wilt en mooi vindt. Dat was hem de steak tartaar is klaar.

Tip

Blijf het vlees hakken totdat je mes strepen in het vlees achterlaat. Dus wanneer je het mes optilt er een afdruk achterblijft. Wil je een eidooier zonder schaal op je steak tartaar maak dan een kuiltje in het vlees.

Steak Tartaar

Eet smakelijk!

1 Comment

  1. Jelle februari 4, 2016 at 10:24 am

    Heerlijk! Ik schroei de mijne altijd 2 seconden aan in een hete pan. Dat contrast met het koude en dichtgeschroeide vlees is zalig. Frietje en lepel mayo erbij en genieten met een goeie pint! Top foto’s hebben jullie. Daar kunnen wij nog wat van leren!

    Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.