Tomatenjam

Tomatenjam is iets wat we al heel lang willen maken en afgelopen weekend na het ontvangen van de Foodybox was het zover. In de box van Kroon op het Werk zaten heerlijke tomaatjes van Van Looije. De tomaten waren mooi diep rood van kleur en smaakten intens zoet. Ondanks dat de tomaatjes los al zo lekker smaakten wilden we er toch een recept mee maken en dat werd de tomatenjam. Die eigenlijk heel simpel te maken is. Ook hebben we er nog een hele lekkere toevoeging bijgedaan wat de smaak van de jam erg ten goede komt! Wat dat is gaan we nog niet verklappen, dat lees je vanzelf in het recept. Het eindresultaat is echt superlekker en het leuke van deze tomatenjam is dat je het eigenlijk overal mee kan eten. Als groenten dip of op brood, kaas, vlees en ga zo maar door. Kortom een leuk en heerlijk receptje dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Tomatenjam

Tomatenjam van Van Looije tomaten

Voor: 2 flinke potten vol

Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 860 gr cherrytomaten
  • 1 knoflookbol
  • 1 Spaanse peper
  • 300 gr geleisuiker
  • 2,5 takjes rozemarijn
  • Snuf zeezout
  • Plantaardige olie

Bereidngswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en snijd de top van de knoflookbol af. Neem een stuk aluminiumfolie en zet hier de knoflookbol in. Schenk er een scheutje olie over en doe er de blaadjes van een half takje rozemarijn bij. Pak de knoflookbol helemaal in de aluminiumfolie en zet hem in de oven. Laat de knoflook zo’n 30  à 45 minuten poffen.
  2. Snijd ondertussen de tomaten in partjes. Snijd de peper open, verwijder de zaadjes en snijd deze fijn.
  3. Neem de twee rozemarijn  takjes en haal de blaadjes eraf. Snijd de verse rozemarijnblaadjes fijn.
  4. Zet een pan op een middelhoog vuur en doe de tomaten, Spaanse peper, rozemarijn en suiker erin. Roer het geheel door.
  5. Breng het mengsel aan de kook en laat het zo’n 15 minuten doorkoken. Ondertussen is de knoflook klaar, druk de gepofte teentjes eruit en voeg deze toe aan de jam. Draai het vuur uit.
  6. Neem een staafmixer en maal alles net wat fijner. Dit kan natuurlijk naar wens, wil je een jam met stukjes tomaat of een gladde jam.
  7. Test of de tomatenjam klaar is door er met een lepel een schep uit te nemen en dit op een koude schotel te leggen. Wanneer de jam binnen een minuut stolt tot iets wat je als jam kent is hij klaar en kan je hem laten afkoelen.
  8. De tomatenjam is klaar. Deze kan je bewaren in schone weck- en jampotten.

Tomatenjam

Enjoy!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *