3 verschillende koffie zetmethodes

We love a good cup of coffee! Zeker in de ochtend en als het even kan maken we er dan ook echt een momentje van. Nou maakten we thuis altijd koffie met onze Moccamaster maar de laatste maanden heeft deze plaats gemaakt voor een aantal andere koffie zetmethodes. Nog steeds malen we zelf onze eigen koffiebonen en vinden we het lekker om filterkoffie te drinken. Alleen wisselen we nu dus de verschillende zetmethodes af en zijn we wat meer aan het experimenteren. Op het moment is de cafetière onze favoriet! Lekker simpel, snel en een fijne smaak. Benieuwd met welke zetmethodes we nog meer aan het spelen zijn? Lees dan snel verder, ook zijn we nieuwsgierig naar jouw favo koffie zetmethode en bevindingen!

3 verschillende koffie zetmethodes

AeroPress

Voor de meeste misschien nog redelijk onbekend, toch heeft de AeroPress al vaak de betere koppen koffie gezet. Daarbij is het ook nog eens super simpel in gebruik en kan je er enorm goed mee experimenteren zodat jij je ideale bakkie ermee kan zetten. De AeroPress is pas een aantal jaren geleden uitgevonden en werkt snel, simpel en is ook binnen no-time weer schoon. Alan Adler, de bedenker, wilde graag een kop koffie met een vol aroma en gezet a la de cafetière methode. Wel moest de koffie minder residu bevatten, helderder zijn en minder zuur smaken. Zijn oplossing een dunne papierfilter, geschikt voor een fijne maling, die aan het einde van een gladde kunststof cilinder wordt geplaatst. Water erop schenken en persen maar! Je kan alles zelf bepalen, van de maling tot aan wanneer je gaat persen. Kortom naast dat het de makkelijkste manier is, kan je er ook snel uren mee bezig zijn totdat je het perfecte kopje koffie hebt gebrouwen.

3 verschillende koffie zetmethodes

3 verschillende koffie zetmethodes

Cafetière

Ook wel bekend als de French Press, dit door zijn oorsprong in Frankrijk waar hij rond het einde van de negentiende eeuw bedacht is. Met de Cafetière zet je een robuust kopje koffie met een volle smaak en een relatief lage zuurgraad. Mits je het natuurlijk op de juiste manier uitvoert. Door de fijne filter kan je er ook heel goed losse thee of kruiden melanges meezetten. Ook deze koffie zetmethode is vrij simpel. Je plaatst de gewenste hoeveelheid grof gemalen koffie op de bodem. Hier schenk je heet (niet kokend) water op en laat de koffie even met rust. Op deze manier kan het water de smaak uit de koffie trekken. Na vier of vijf minuten plaats je de deksel met de zuiger bovenop de kan en druk je deze langzaam naar beneden. Ook bij de Cafetière kan je experimenteren met malingen en hij is vrij simpel en snel schoon te maken. We hebben de French Press van Leopold Vienna en naast dat deze super fijn werkt, ziet hij er ook nog eens mooi uit!

3 verschillende koffie zetmethodes

Chemex

Toen veel mensen koffie maakten met een perculator werd de Chemex uitgevonden door een Amerikaanse scheikundige. Sinds 2000 werd de Chemex weer erg populair en begin hij overal op te duiken. Naast dat mensen hem gebruiken ter decoratie, zijn er ook genoeg die er hun dagelijkse koffie meezetten. De Chemex maakt koffie op basis van de infusie methode, wat lijkt op druppelkoffie qua smaak en consistentie. De filters zijn zo’n 20 a 30 procent dikker dan die van andere overgiet methodes zoals de Hario. Dit resulteert in een langzamer gebrouwen en rijker kopje koffie. De smaak is niet zo rijk als bij een cafetière, maar je kopje koffie is wel vrij van koffiedik. Automatische druppel koffiemachines zetten over het algemeen een zwakkere smaak, je zult dan ook verrast zijn wat een Chemex kan produceren. Aan het begin zal je wel heel erg moeten spelen met de maling om zo de juiste smaak voor jou te bepalen. Ook heb je bij deze methode echt een weegschaal nodig voor consistentie. De beginner kan 510 gram water aanhouden voor elke 30 gram koffie. Zodra je dit door hebt kan je je focussen op de maling. De papierfilter moet je op een bepaalde manier vouwen en plaatsen in de Chemex. Ook spoel je de filter eerst met heet water, wat er tegelijkertijd voor zorgt dat de kan warm wordt. Waarna je de gemalen koffie erin hebt gedaan ga je in twee stappen water toevoegen. De Chemex is vrij simpel schoon te maken door hem goed uit te spoelen met heet water, eventueel licht zeperig.

3 verschillende koffie zetmethodes

Zo zie je maar dat koffie een hele hobby kan worden als je allerlei zetmethodes gaat gebruiken en experimenteert met malingen, temperaturen, koffiebonen, hoeveelheden en tijden. Uiteindelijk moet je gewoon doen wat jij het lekkerst vind en wat voor jouw het prettigst werkt. Voor ons is in ieder geval op dit moment de French Press favoriet!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.