Bakken met Edwin Klaasen

Bakken met Edwin Klaasen

Bakfanaten kennen hem vast, de meest energieke bakker die wij ooit gezien hebben, Edwin Klaasen van Desemenzo. Een aantal weken geleden mochten wij deelnemen aan één van zijn bakworkshops in Rotterdam. Hier gingen we mengen, kneden en bakken onder begeleiding van Edwin. Vol enthousiasme vertelde hij alles over zijn vak en gaf hij antwoord op iedereens vragen. Dit alles vond plaats in de Bakkerswerkplaats. Een tof initiatief die tot doel heeft gesteld om het bakkers ambacht uit te dragen door het te leren aan buurtgenoten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Meer informatie over deze mooie plek vind je op hun website. Terug naar de workshop, wij hadden al een drukke dag achter de rug en werden tijdens de workshop flink aan het werk gezet. Gelukkig brengt Edwin zijn energie ook over en werd het al snel een dolle boel!

Bakken met Edwin Klaasen

Bak me dan als je kan!

Edwin Klaasen heeft al dertig jaar ervaring als bakker en kent alle kneepjes van het vak. In zijn introductie vertelde hij dan ook dat bakken echt een vak apart is. Tijdens het brood bakken ben je namelijk bezig met scheikunde, natuurkunde, wiskunde en biologie. Het gaat allemaal om verhoudingen, temperaturen en vaardigheden. Doe je dit goed dan maak je het lekkerste brood!

We gingen die avond verschillende broden maken, een Woeste Knoest, het Feestbrood, de brioche en ook nog snel een ciabatta van knuffeldeeg.

Bakken met Edwin Klaasen

We begonnen met de Woeste Knoest oftewel een stoer desembrood met een licht zuurtje. Beide moesten we met de handen in het deeg en bleven kneden tot het deeg mooi elastisch werd. Alleen het kneden is al een kunst op zich! Na bijna een kwartier kneden mocht het brood rijzen waarna we ze gingen opbollen. Hierbij vorm je een mooie zachte bol waarbij het deeg nog steeds lekker luchtig is. Tussendoor schiet Edwin iedereen te hulp en leren wij de werkingen en de technieken. Zoals hij af en toe verteld over hoe fantastisch het voelt en is allemaal lijkt het net sex. Echte foodporn dus!

Bakken met Edwin Klaasen

Het was een avondje flink knallen met als resultaat een aantal heerlijke en prachtige broden. We hebben nu dan ook nog meer respect voor deze mooie ambacht en het is echt puur vakmanschap. De bakkerswereld mag trots zijn met Edwin Klaasen als ambassadeur.

Kortom een hele toffe workshop waarna we thuis en op werk nog lekker hebben genoten van onze broden. Collega’s werden erg blij van het heerlijke feestbrood en de brioche was ook echt om van te smullen!

Bakken met Edwin Klaasen

Wil jij ook aan de bak?

Dat kan! Op 24 oktober en 12 december geeft Edwin Klaasen weer een cursus broodbakken in de Bakkerswerkplaats. Zoals je hebt kunnen lezen belooft het een energieke workshop te worden met veel plezier. Met antwoord op je vragen terwijl je zelf mengt, kneedt en bakt. Waarna je naar huis gaat met het boek van Desemenzo en zelfgemaakte desembroden! Meer informatie vind je op de website.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.